Avantajele zincării

SUSTENABILITATE PRIN ZINCAREA TERMICĂ

 INTRODUCERE

Amprenta de carbon, resursele regenerabile, eficienţa energetică – dintr-o dată, sustenabilitatea a devenit un subiect cu adevărat  fierbinte; dar ce înseamnă ea de fapt? Această broșură oferă o scurtă prezentare a rolului important pe care zincarea termică îl are de jucat în realizarea unor construcţii  durabile, sustenabile.

Datorită limitării resurselor naturale ale Pământului, mai mult decât oricând, trebuie să fim  responsabili faţă de mediu, atunci când vine vorba de construcții. Asociația Zincatorilor a avut o contribuţie majoră la Inițiativa Europeană pentru construcţii sustenabile zincate termic. Mulți experți independenți au contribuit la această inițiativă, inclusiv Prof. Tom Woolley, un binecunoscut promotor al construcţiilor ecologice, naturale. Obiectivele inițiativei au fost de a ajuta  arhitecții, inginerii, proiectanţii, dezvoltatorii şi clienții lor să ia în considerare modul de utilizare a oțelului zincat termic, în contextul unei construcții sustenabile.

„Zincarea termică poate aduce, fără îndoială, multe îmbunătăţiri, deci salut dorința Zincatorilor de a contribui la Sustenabilitatea în Construcţii. “ – Tom Woolley, profesor la Graduate School of the Environment, Centre of Alternative Technology (CAT).

CE ESTE ZINCAREA TERMICĂ ?

 În termeni cât mai simpli posibil, Zincarea Termică este procesul de acoperire a oțelului cu un strat de zinc. Și beneficiile zincării termice? Odată cu asigurarea durabilităţii pe termen lung și cu protecţia împotriva coroziunii, un beneficiu real este impactul relativ redus asupra mediului, asociat întregului proces. Când oțelul este cufundat în zinc topit, se creeaza un strat unic care are o legătură puternică cu oțelul acoperit. Acest strat de protecție este mai dur şi mai rezistent decât alte acoperiri numai chimice sau numai mecanice.

DE CE ZINCAREA TERMICĂ?

 Peste tot întâlnim oţel zincat termic: la stâlpii de iluminat care luminează drumurile noastre, la stâlpii de înaltă tensiune care aduc energia electrică până în casele noastre, chiar şi în automobilele şi camioanele care ne aduc de la A la B. De fapt, oriunde protecția la coroziune și durată lungă de viață sunt esențiale, probabil veti găsi oțel zincat termic. În timp ce în mod incontestabil oțelul are dezavantajul de a fi supus la coroziune, atunci când se afla în aer liber, în apă sau pământ – uimitor – multe țări estimează o pierdere prin coroziune de 4% din PIB. În aceste condiţii, utilizarea zincării termice poate face diferenţa: durabilitatea pe termen lung, un strat dur şi elastic – beneficiile sunt clare. Şi mai mult, zincarea termică oferţ, de asemenea, economii importante, prin eliminarea  costurilor repetate de întreținere şi de înlocuire a pieselor corodate.

De reţinut:

• O acoperire prin zincare termică poate asigura o durată de viaţă de peste  60 de ani fără întreținere

• Acoperirea prin zincare termică poate fi mai robustă decât oțelul pe care îl protejează

• Acoperirea prin zincare termică este simplu şi ușor de aplicat

• Toate părțile produsului din oțel sunt acoperite prin zincare termică – intern și extern

ÎN INTERIORUL UNEI FABRICI DE ZINCARE TERMICĂ

Deşi instalaţii de zincare termică există de la sfârşitul anilor 1800, este corect să spunem că o mulțime de lucruri s-au schimbat de atunci. Instalaţiile actuale de zincare termică sunt dotate cu tehnologii de procesare controlate de computer, care joacă un rol esențial în gestionarea procesului. Ele sunt, de asemenea, proiectate ţinând cont de protecţia mediului şi de reciclarea materialelor. De exemplu, instalaţiile sunt proiectate să reutilizeze apa şi căldura degajată pe parcursul procesului de zincare. Mai mult, instalaţiile de zincare termică sunt permanent îmbunătăţite, implementându-se noi căi de a le face tot mai eficiente.

CUM FUNCTIONEAZĂ ZINCAREA TERMICĂ

 Procesul de zincare termică poate fi în esență împărţit în două etape importante: curățare și zincare termică.

  • Etapa de curățare spală chimic oțelul, astfel încât să fie gata să reacționeze cu zincul topit.
  • Oțelul poate fi apoi scufundat într-o baie de zinc topit pentru realizarea acoperirii.

ZINCUL – PROTECTORUL NATURAL

 Este corect să spunem că zincul poate fi găsit aproape peste tot. Nu numai că este prezent în mod natural în rocă și sol, poate fi găsit, de asemenea, în apă, plante, animale şi chiar şi în aer. De fapt, zincul este un mineral esenţial necesar pentru susținerea vieții. În plus, este foarte abundent şi poate fi reciclat la infinit.

Zincul protejează oțelul împotriva coroziunii atât prin formarea unei bariere fizice cât şi prin protecție electrochimică. Atunci când reacționează cu aerul, se formează o peliculă de suprafață, care este insolubilă în apa de ploaie şi care formeaza o barieră. Acest lucru previne oxidarea şi corodarea oţelului.

De reţinut:

  • Zincul este o componentă naturală a crustei Pământului şi toate organismele vii au nevoie de zinc
  • Zincul este folosit pentru produse de protecţie la soare, şampoane şi suplimente de vitamine
  • 30% din toată cantitatea de zinc provine din surse reciclabile
  • Zincul pentru zincarea termică conţine o proporţie importantă de zinc reciclat

OŢELUL – ALIAJUL ADAPTABIL

  • Oțelul este considerat, pe bună dreptate, un material extrem de versatil. Acesta joacă un rol major în viața noastră modernă, de la clădirile noastre și sistemele de transport, la aparatele noastre de acasă și instrumentele pe care ne bazăm la locul de muncă. Oțelul pot fi reciclat în mod continuu, fără deteriorări semnificative a calității sale, ceea ce îl face extrem de sustenabil deoarece foarte puţin se pierde vreodată.Ideal pentru construcţii, oţelul are multe calități care îl fac simplu de utilizat. Pentru început, este relativ ușor şi usor de ridicat şi manipulate; de asemenea, poate fi prefabricat pentru a reduce necesarul de forță de muncă. Totodată, oţelul este usor de modificat şi prelucrat, rămânând stabil în timp.De reţinut:• Oţelul este unul dintre cele mai reciclate materiale din lume. Peste 90% din oțel se reciclează• Oţelul este ușor de utilizat, modificat și recuperat din construcţii• Flexibilitatea oțelului permite structurilor demontate să fie reconstruite în orice formă este necesar.CE ESTE O CONSTRUCŢIE SUSTENABILĂ ? Poate că această planetă nu este perfectă, dar să nu uităm că este singura pe care o avem. De aceea, este acum mai important ca niciodată să alegem materiale de construcții şi produse care sunt cât mai durabile, cât mai sustenabile. Cu toate acestea, când toată lumea vorbește despre construcții sustenabile, cum se poate distinge schimbarea autentică, ecologică spre mai bine?

    Definiția Brundtland a sustenabilităţii, în cazul în care este interpretată în mod corect, oferă un punct de reper foarte bun pentru a judeca cele mai multe activităţi umane. În ceea ce privește domeniul construcţiilor, aceasta implică faptul că ar trebui să fim extrem de atenți cu privire la utilizarea resurselor care sunt limitate şi nu pot fi reînnoite. Orice am construi, ar trebui să dureze o lungă perioadă de timp sau să poată fi reciclat şi folosit din nou. În plus, consumul de energie provenită din combustibili fosili ar trebui să fie redus la minimum și poluarea ar trebui sa fie controlată.

    Extras din Raportul Brundtland – „Umanitatea are capacitatea de a face dezvoltarea sustenabilă – să se asigure că acesta satisface nevoile prezentului fără a compromite necesarul generațiilor viitoare”

    DECI, DE CE ESTE SUSTENABILĂ ZINCAREA TERMICĂ ?

    Pur și simplu, zincarea termică protejează oțelul împotriva coroziunii, prelungind durta sa de viaţă și eliminând nevoia de înlocuire a oţelului, cu costuri pentru mediul înconjurător. Dar aceasta este de fapt doar jumătate din poveste:

    Ciclu redus de energie: zincarea termică este eficientă pe tot parcursul procesului de producţie și al ciclului de viață a produsului zincat termic.

    Eficienţă a resurselor: Procesul de zincare termică utilizează resurse naturale şi are un impact redus asupra mediului.

    Reciclare: Fie că este vorba rezincare, eliminare sau reutilizare, oțelul zincat termic este ușor de reciclat. Mai mult, poate fi, reciclat împreună cu resturile de oțel.

    Durată lungă de viață: Zincarea termică protejează împotriva coroziunii şi prelungește durata de viață a oțelului, scăzând semnificativ atât costul de mediu cât și cel economic.

    Rentabilitate: Investiția inițială de a folosi oțel zincat termic pentru protecţia pe termen lung în construcții, poate oferi beneficii de cost pentru zeci de ani.

AVANTAJELE ZINCĂRII TERMICE FAŢĂ DE ALTE PROCEDEE DE ACOPERIRE DE SUPRAFEŢE METALICE

00vops|zincare

Zincarea termică oferă cea mai bună protecţie anticorozivă, condiţionată de respectarea normelor tehnice aferente.

• Procedeul este economic comparativ cu alte tehnologii, în special cea a vopsirii.

• Durata de viaţă a stratului protector de zinc este în medie de 20 de ani, dar poate ajunge la 50 de ani, în funcţie de mediul ambiant.

• Toate suprafeţele ce vin în contact cu aerul sunt acoperite uniform.

• Zincarea termică nu necesită o pregătire prealabilă a suprafeţelor.

• Permite o verificare facilă a stării suprafeţelor protejate.

• Zincarea termică, spre deosebire de alte protecţii, cum ar fi vopsirea, are o mare rezistenţă la vibraţii.

• Există un singur standard SR EN ISO 1461-2009

AVANTAJELE ZINCĂRII TERMICE FAȚĂ DE VOPSIRE

Procedura de zincare termică durează câteva ore, comparativ cu cea a vopsirii care necesită 2 zile (incluzând timpii de uscare între cele două straturi).

• Costul manoperei reprezintă 30% din totalul costurilor zincării; în cazul vopsirii, el poate ajunge la 60% din totalul costurilor de protecţie (incluzând pregătirea suprafeţei).

• Stratul de protecţie nu necesită mentenanţă pe întreaga durată de viaţă a produsului.

• Procedeul zincării termice nu implică solvenţi dăunători sănătăţii şi mediului, aşa cum este în cazul vopsirii sau revopsirii libere.

• În caz de incendiu, stratul de zinc nu este inflamabil.

• Protejarea prin zincarea structurilor metalice contribuie la reducerea poluării mediului.

• Produsele zincate termic sunt reciclabile. Oţelul zincat poate fi reciclat în cuptoare electrice (EAF), unde zincul care se volatilizează este colectat.