CENTRELE DE COLECTARE SELECTIVĂ

O investiție protejată corect prin ZINCAREA TERMICĂ

Soluție dată de ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A ZINCATORILOR DIN ROMÂNIA

SUSTENABILITATE, EFICIENTĂ ȘI PREDICTIBILITATE PENTRUCOMUNITĂȚILE LOCALE DIN ROMÂNIA
Aplicațiile zincării termice în infrastructura rutieră, feroviară și energetică.

ROMÂNIA are în acest moment în finanțare peste 440 de proiecte de investiții pentru CENTRE DE COLECTARE SELECTIVĂ, destinate comunităților locale, cu beneficiari PRIMĂRII.
Pe pagina de web ANAZ, la secțiunea România Zincată se găsește lista cu primăriile care au proiectul CENTRU DE COLECTARE SELECTIVĂ în diferite etape de implementare.
Tot aici se găsește și unul dintre exemplele de bună practică pe care ANAZ l-a găsit la PRIMĂRIA CORDUN din județul Neamț (loc din care sunt preluate și imaginile din acest material) 

CENTRELE DE COLECTARE SELECTIVĂ
O investiție protejată corect prin ZINCAREA TERMICĂ

ANAZ, în calitate de asociație profesională dedicată PROTECȚIEI ANTICOROZIVE prin ZINCARE TERMICĂ, aduce la cunoștință câteva aspecte esențiale pentru care există o recomandare foarte argumentată, privind decizia zincării termice a structurilor din oțel care sunt parte componentă a investițiilor în CENNTRELE DE COLECTARE SELECTIVĂ:

1. Zincarea Termică oferă protecție anticorozivă predictibilă (cel puțin 25 de ani) fără costuri de întreținere, fără opriri operaționale pentru perioada întreținerii.
2. Zincarea termică (prin imersare în baie de zinc topit) se realizează conform cu standardul SR EN ISO 1461, în proces strict definit, fără ca zincatorul să aibă posibilitatea de a pune pe piață produse altfel decât conforme standardului. Dacă din motive decromatică se dorește vopsire,se poate aplica suplimentar strat de vopsea peste zinc.
3. Vopsirea implică costuri de mentenanță și poate genera costuri operaționale prin oprirea activității pe perioada reparațiilor/mentenanței. Lipsa mentenanței corespunzătoare poate duce la situații limită de ieșire din domeniul siguranței stabilității construcției (a se vedea prevederile GO 035 –98 protecția împotriva coroziunii).
4. Deși vopsirea trebuie realizată conform standardului SR EN ISO 12944 și recepționată astfel, există riscul (foarte dificil de verificat de către beneficiar) ca pregătirea suprafeței materialului prin sablare să nu respecte cerințele standardului (chiar dacă grosimea de strat/straturi este conformă).
5. Prin predictibilitatea pe care o oferă, ZINCAREA TERMICĂ îndeplinește complet cerințele noii abordări BIM (Building Information Modeling) care, în conformitate cu Memorandumul Guvernului României din septembrie 2022, avizat și de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, este în curs de implementare în România METODOLOGIEBIM2022.pdf (psc.ro)și care presupune creșterea productivității în sectorul construcțiilor pe PARCURSUL ÎNTREGULUI CICLU DE VIAȚĂ al unei investiții.
6. Este necesară o atenție sporită la conținutul caietului de sarcini la capitolul PROTECȚIE ANTICOROZIVĂ.
7. Pe site-ul ANAZ la secțiunea ,,Cui de adresăm” (Cui ne adresăm – Asociația Națională a Zincatorilor (anaz.ro)), în capitolul destinat beneficiarilor administrații publice, se găsesc informații suplimentare, iar la secțiunea ,,Contact” (Contact – Asociația Națională a Zincatorilor (anaz.ro)), felul în care putem intra în legătură.