Zincarea Termică versus VOPSIRE

Zincarea Termică în comparație cu vopsirea

  ZINCARE TERMICĂ VOPSIRE
Tehnologie Zincarea Termică este mult mai mult decât o acoperire. Procesul creează o reacție chimică care leagă zincul și oțelul împreună. Zincarea Termică oferă un nivel de protecție mult superior.

SR EN ISO 1461

Vopsirea sau acoperirea cu pulbere în diferitele sale forme este doar o acoperire. Nu face altceva decât să acopere oțelul de bază, dar nu are loc o aderență metalurgică cu substratul.
Compoziția

stratului de

protecție

Straturi de aliaje Fe –Zn pe substratul de oțel cu un strat de Zn la suprafață => aderență foarte bună a acoperirii de substrat. Acoperire cu un strat epoxidic sau acrilic => aderență mai slabă a acoperirii de substrat
Grosimea

stratului de zinc depus

Reacția metalurgică dintre zincul topit și fierul din oțel asigură o grosime uniformă și garantată a acoperirii 50 – 150 [μm]. Grosimea acoperirii vopselei pe toate suprafețele este variabilă, cu colțuri și margini susceptibile la coroziune din cauza peliculelor subțiri.
Rezistența la uzură a stratului de zinc depus Datorită formării unei serii de straturi de aliaje de zinc și fier, asigură un strat rezistent la uzare și cu duritate ridicată Nu asigură un strat rezistent la uzare stratul de vopsea se poate zgâria, lăsând substratul de oțel expus atacului coroziv.
Rezistența la coroziune Zincarea Termică oferă oțelului atât protecție catodică, cât și protecție prin barieră, oferind un sistem rezistent la coroziune și fără întreținere în majoritatea mediilor timp de 75 de ani sau mai mult. Oțelul este protejat până când zincul este complet consumat. Protecția împotriva coroziunii este asigurată atât timp cât stratul de vopsea este intact. Odată cu distrugerea (zgârierea) stratului de vopsea coroziunea poate acționa și sub vopsea. Este preconizată o durată de viață lipsită de întreținere de aproximativ 3 ani
Utilizare Se poate aplica produselor cu o gamă dimensională şi de formă diversificată, de la organe de asamblare (șuruburi, cuie ș.a.) până la elemente de construcții cu dimensiuni de 20 m şi chiar mai mari. Se poate aplica produselor cu o gamă dimensională şi de formă diversificată, dar necesită operații de menținere și reparații periodice
Prima intervenție pentru întreținere Oțelul Zincat Termic oferă în mod obișnuit protecție împotriva coroziunii fără întreținere timp de 75 de ani sau mai mult în atmosferă. Soarele, căldura, vântul și intemperiile sunt cauze care, în mod obișnuit necesită ca suprafețele vopsite să fie retușate și revopsite, costând mult mai mult decât Zincarea Termică pe durata de viață a proiectului.
Dependența de vreme Zincarea Termică se poate face 24/7/365, procesul este total independent de condițiile meteorologice. Sistemele vopsite întâmpină adesea întârzieri de proiect din cauza vremii imprevizibile. Când parametrii vopsirii sigure și de calitate (temperatură, umiditate, vânt) sunt ignorați, eșecul acoperirii este aproape asigurat.

Concluzie:

Desi initial pretul celor doua tehnologii este comparabil, raportat la durata de viata a produsului,  ZINCAREA TERMICA este mai ieftina decat VOPSIREA.