A tűzihorganyzás előnyei

FENNTARTHATÓSÁG A TŰZIHORGANYZÁSSAL

BEVEZETÉS

Szénlábnyom, megújuló erőforrások, energiahatékonyság – hírtelen a fenntarthatóság kiemelt figyelmet igényel; de mit is jelent konkrétan?

A jelen prospektusban röviden részletezzük a tűzihorganyzás fontos szerepét a tartós és fenntartható épületek kivitelezésénél.

Különös felelősséggel kell lennünk a környezet iránt az építkezéseknél, főleg akkor, amikor a Föld természetes erőforrásai korlátozottabbak, mint idáig bármikor. A Tűzihorganyzók Szövetsége jelentősen hozzájárult az Európai Kezdeményezés által szorgalmazott fenntartható tűzihorganyzott épületek kivitelezéséhez.

Sok független szakértő hozzájárult ehhez a kezdeményezéshez, beleértve a zöld és természetes építkezést támogató, Tom Woolley professzort is. A kezdeményezés célkitűzése az volt, hogy a fenntartható épületeknél az építészek, mérnökök, tervezők, kivitelezők és ezek ügyfelei vegyék figyelembe a tűzihorganyzott acélszerkezetek felhasználását.

„Kétségtelen, hogy a tűzihorganyzás technológiája sok előnyt biztosít, ezért üdvözlöm a Tűzihorganyzók azon szándékát, hogy szeretnének hozzájárulni a Fenntarthatóságához az Építőiparban.” – Tom Woolley professzor, Graduate School of the Environment, Centre of Alternative Technology (CAT).

MI A TŰZIHORGANYZÁS?

Leegyszerűsítve, a tűzihorganyzás az acélszerkezetek horganyréteggel való bevonásának a folyamatát jelenti. Mi a tűzihorganyzás előnye? Mindamellett, hogy időálló felületvédelmet eredményez a rozsdásodás ellen, a horganyzás nagy előnye a viszonylag alacsony környezeti megterhelés, a folyamat teljes időtartamára levetítve.

Az olvasztott horganyba való merítésekor az megtisztított acél körül egy egyedülálló, erősen tapadó horganyréteg keletkezik, ami keményebb és ellenállóbb, mint más, csak vegyi vagy csak mechanikai védőréteg.

MIÉRT HORGANYOZZUNK?

Tűzihorganyzott acélt bárhol találunk: az utcáinkat világító villanyoszlopoknál, a magasfeszültségű távvezetéknél, amelyek otthonainkba hozzák az elektromos energiát, de még a gépjárműveknél és teherautóknál is, amelyek A-tól B-ig szállítanak minket. Tény, hogy nagy valószínűséggel ott találunk horganyzott acélszerkezeteket, ahol a korrózióvédelem és a hosszú élettartam nélkülözhetetlen. Vitathatatlanul sokoldalú felhasználtsága ellenére az acél nagy hátránya, hogy szabad környezetben korrodál. Meglepő, hogy sok ország a bruttó hazai termék (GDP) 4%-ra becsüli a rozsdásodás okozta veszteségeit.

Az eddigieket összegezve kijelenthetjük, a tűzihorganyzás mérföldkő lehet: hosszú távú fenntarthatóság, kemény és rugalmas védőréteg – az előnyök egyértelműek.

Emellett a tűzihorganyzás további megspórolást biztosít azáltal, hogy nem igényel időszakos karbantartást és nem kell számolni a korrodált vasanyagok helyettesítési költségeivel sem.

 • A tűzihorganybevonat 60 évnél is több felületvédelmet biztosíthat, karbantartás nélkül.
 • A horganyréteg keménysége meghaladhatja a felületvédett acél keménységét is.
 • A horganybevonat egyszerű és könnyen alkalmazható.
 • Az acélszerkezet teljesen védve van – kívülről és belülről.

 

TŰZIHORGANYZÓ ÜZEM BELÜLRŐL

Habár tűzihorganyzó üzemek már a 1800-as évek végétől léteznek, fontos megjegyezni, hogy sokat tökéletesedtek. A mostani berendezéseket számítógép vezéreltek, és a számítógépek irányítják a különböző technológiai folyamatokat. Ezeket a technológiákat már tudatosan úgy tervezték, hogy figyelembe vették a környezethatékonyság és az újrahasznosíthatóság alapelveit. Például, a berendezések újrahasznosítják a vizet és a hulladékhőt a horganyzás különböző folyamatainál. Mi több, a horganyzóüzemek technológiája folyamatosan modernizálódik, ezáltal hatékonyabb, mint valaha.

MI A TŰZIHORGANYZÁS TECHNOLÓGIÁJA?

A tűzihorganyzás technológiája lényegében 2 folyamatot feltételez: tisztítást és tűzihorganyzást

 • A tisztítás során az acél felületét vegyi mosással előkészítik az olvasztott horgannyal való reakcióra.
 • A horganybevonat kialakításáért az acélt egy olvasztott horganyfürdőbe merítik.

HORGANY – A TERMÉSZETES FELÜLETVÉDELEM

Helyes az a kijelentés, miszerint a cink szinte bárhol előfordul. Jelen van nemcsak a szokásos kőzetekben és a talajban, hanem a vízben, növényekben, állatokban, de még a levegőben is. Tény, hogy a cink (horgany) az élő szervezetek egyik nélkülözhetetlen ásványi anyaga. Továbbá nagyon gyakori és a végtelenségig újrahasznosítható.

A horgany a fizikai felületvédelem mellett elektrokémiai védelmet is biztosít a rozsdásodás ellen. Miután reagál a levegővel, egy vízben nem oldódó, vékony védőréteget képez, ami megakadályozza a nedvesség és az oxigén további reakcióját az acéllal, meggátolván a korróziót.

 • A cink a földkéreg természetes összetevője, amelyre minden élő szervezetnek szüksége van.
 • Naptejekben, samponokban és vitamin kiegészítőkben is használnak cinket.
 •  A teljes cinkmennyiség 30%-át újrahasznosításból nyerik.
 • A tűzihorganyzásnál használt horgany nagy arányban tartalmaz újrahasznosított cinket.

 

ACÉL – AZ ADAPTÁLHATÓ ÖTVÖZET

Jogosan titulálhatjuk az acélt egy rendkívül sokoldalú anyagnak. Fontos szerepet játszik modern életünkben, az épületeinktől-, a közlekedési rendszereinktől-, a háztartási gépeinktől kezdve egészen a munkahelyeinken használt szerszámokig. Az acél folyamatosan újrahasznosítható, anélkül, hogy számottevően károsodna a minősége vagy csökkenne a mennyisége. Ezen tulajdonságai miatt az acélszerkezetek fenntarthatósága magas.

Épületekhez ideális, ugyanis tulajdonságai miatt könnyen használható. Egyszerűen és gyorsan kialakíthatunk acél kezdőépületeket, az előregyártott szerkezetek összeszereléséhez nem szükségeltetik tetemes emberi erőforrás.

Az acélszerkezet könnyen módosítható vagy formálható és tulajdonságai miatt időtálló.

 • Az acél a világ egyik legjobban újrahasznosítható anyagok egyike. Több mint 90%-át hasznosítják újra.
 • Az építkezéseknél az acél könnyen használható, módosítható és újrahasznosítható.
 • Az acél rugalmassága lehetővé teszi, hogy az elbontott szerkezetet bármilyen szükséges formában újra lehessen építeni.

MI JELENT A FENNTARTHATÓ ÉPÍTKEZÉS?

Lehet, hogy a bolygónk nem tökéletes, de ez az egyetlen, amely számunkra létezik. Ezért fontosabb most, mint bármikor, hogy olyan építkezési alapanyagokat válasszunk, amik időtállóak és fenntarthatóak. Akkor, amikor mindenki a fenntartható építkezésről beszél, hogyan különböztethetjük meg a valódi, ökológiailag tisztát a „zöldre mosottól”?

A Brundtland féle meghatározás (jobbról) helyes értelmezése jó kiindulópont lehet a legtöbb humán aktivitás elbírálására. Az építőiparra levetítve ez azt feltételezi, hogy nagy figyelmet kell fordítanunk a nem megújuló, véges erőforrásokra. Építkezéseink élettartalmát hosszú időre kell tervezni, vagy, ha nem, akkor újrahasznosítható alapanyagokat kell használni.

Ezek mellett a fosszilis energiahorgozókból nyert energiát a minimálisra kellene csökkenteni, megzabolázva ezáltal a szennyeződést.

Szemelvény a Brundtland jelentésből „Fenntarthatónak nevezhető az a fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

TEHÁT, MIÉRT FENNTARTHATÓ A TŰZIHORGANYZÁS?

Egyszerűen fogalmazva, a tűzihorganyzás megvédi az acélt a korróziótól, meghosszabbítja annak élettartamát, így nem szükségeltetik ennek időszakos lecserélése a környezet terhére. De ez csak a történet fele:

Alacsony energiaciklikusság: A tűzihorganyzás energiatakarékos a termelés mindegyik fázisában és környezetszennyező hatása alacsony.

Erőforrás hatékony: A tűzihorganyzás természetes alapanyagokat használ, így alacsony környezeti megterhelést eredményez.

Újrahasznosítható: Mindegy, ha újrahorganyozzuk, eltávolítjuk, majd újrafelhasználjuk, a horganyzott acél könnyen újrahasznosítható, ha kell a nem horganyzott acéllal együtt is.

Hosszú élettartam: A horgany véd a korróziótól, meghosszabbítja az acél élettartamát, csökkentve ezáltal a környezeti és a gazdasági megterhelést.

Költséghatékony: A horganyzott acélszerkezetek kezdeti beruházása évtizedekig biztosítja az építőipar költséghatékonyságát.

A TŰZIHORGANYZÁS ELŐNYEI MÁS, FÉMFELÜLETBEVONÁSI ELJÁRÁSOKKAL SZEMBEN

00vops|zincare

A vonatkozó műszaki előírások tiszteletben tartása esetén a tűzihorganyzás a legjobb korrózióvédelmet kínálja.

• Más, különösen a festési technológiákkal összehasonlítva az eljárás gazdaságos.

• A védő cinkréteg élettartama átlag 20 év, de elérheti az 50 évet is, a környezet függvényében.

• Minden, a levegővel érintkező felület borítása egyenletes.

• A tűzihorganyzáshoz nem szükséges a felületek előzetes előkészítése.

• Lehetővé teszi a védett felületek állapotának  könnyű ellenőrzését.

• Más védelemtől – mint például a festéstől eltérően – a tűzihorganyzás nagy ellenállást mutat a rázkódással szemben.

• Egyetlen szabványa a SR EN ISO 1461-2009.

A TŰZIHORGANYZÁS ELŐNYEI A FESTÉSSEL SZEMBEN

A tűzihorganyzás időtartama néhány óra, összehasonlítva a 2 napot igénylő festéssel (beleértve a két réteg megszáradásához szükséges időket).

•A munkavégzés költsége a horganyzás összköltségének 30%-át jelenti; festés esetén ez elérheti a védőköltségek összegének 60%-át (beleértve a felület előkészítését).

•A védőréteg a termék teljes élettartama alatt nem igényel karbantartást.

•A tűzihorganyzásnál nem kerülnek felhasználásra az egészségre és a környezetre káros oldószerek, mint a festés vagy a szabad újrafestés esetén.

•Tűz esetén a horganyréteg nem gyúlékony.

•A fémszerkezetek horganyzással való védelme hozzájárul a környezetszennyezés csökkentéséhez.

•A tűzihorganyzott termékek újrahasznosíthatóak. A horganyzott acél villanykemencékben (EAF) újrahasznosítható, az elpárolgó cinket összegyűjtik.