Tűzihorganyzás

A tűzihorganyzási eljárás – feltételek, elvárások és minőség

zincare termica2

A tűzihorganyzás célja az acélból vagy öntvényből készült késztermékek korrózióvédelmének biztosítása horgannyal való borítással. A Berg Banat által végzett tűzihorganyzás tiszteletben tartja a SR EN ISO 1461-2009 által előírt általános műszaki és minőségi feltételeket.

A tulajdonképpeni horganyzás a darab 450±5 oC hőmérsékletű, olvasztott horganyba merítéséből áll. Általában a tűzihorganyzást a puha acélok, a gyenge acélötvözetek, az öntöttvas és az öntött acél esetében alkalmazzák.

A horganyzásra kerülő darabokra vonatkozó előírások:

A munka-és egészségvédelmet vonatkozásában, ami az üregek kiürítési és levegőztetési műveleteit illeti, az ügyfélnek gondoskodnia kell a darabok biztonságos mozgatásához szükséges berendezésekről a horganyzási műveletek teljes időtartama alatt. A darabokat megfelelő számú és méretű nyílással kell ellátni vagy más, a zárt üregek levegőztetésére és kiürítésére szolgáló eszközzel vagy az ügyfélnek beleegyezését kell adnia, hogy a termelő létrehozza ezeket a nyílásokat.

Ajánlott, hogy a horganyzásra kerülő darabok rendelkezzenek fogópontokkal és minél hozzáférhetőbb felületekkel. A darab mechanikus ellenállószerkezete legyen mindhárom irányba minél egyenletesebb, a fürdőben való deformálódás elkerülése céljából.

Az alapfém felülete ne legyen porózus, repedt, ne legyenek rajta nemfémes zárványok, festék-, olaj-, -zsírfoltok, salak, oxidok vagy más, a tűzihorganyzás után is fennmaradó hibák, amelyek a borítás  aspektusát és minőségét negatív irányba befolyásolnák. A darabok tervezése és kivitelezése a tűzihorganyzás jellegzetes elvárásai szerint és a SR EN ISO 1461-2009 szerint történik. Vastagságában és minőségében egyenletes horganyréteg megvalósítása érdekében az acél összetétele ne lépje túl a következő értékeket: szilícium (0,12%-0,25%), foszfor (max. 0,25%), szén (max. 0,2%), mangán (max. 1,5%). A több, mint 0,04% szilíciumot tartalmazó acél esetében a lerakodó réteg vastagsága jelentősen megnő, a legnagyobb érték a 0,08% Si érték körül van. 0,08 % Si és 0,17% Si között a Zn-réteg vastagsága csökkenni kezd, majd 0,22% Si fölötti értékeknél ismét megnövekszik.

A Berg Banat által a horganyfürdőben használt ötvözet összetételében Ni is van, ez lehetővé teszi az öntvény folyékonyságának növelését, amelynek pozitív hatása van a darabra lerakódott réteg vastagságára. Ilyen feltételek között a felszín csillogóbbá  és a kopással szemben ellenállóbbá válik.

Az üregek kiürítési és levegőztetési műveleteivel kapcsolatos munka- és egészségvédelem szempontjából az ügyfélnek gondoskodnia kell a darabok biztonságos mozgatásához szükséges berendezésekről a horganyzási műveletek teljes időtartama alatt. A darabokat megfelelő számú és méretű nyílással kell ellátni vagy más, a zárt üregek levegőztetésére és kiürítésére szolgáló eszközzel vagy az ügyfél beleegyezését kell adnia, hogy a termelő létrehozza ezeket a nyílásokat.

A cinkrétegre vonatkozó feltételek

A helyes horganyzáshoz cégünk magas tisztaságú, minimum 99,995%-os cinket használ.

A takarás minimális vastagsága legkevesebb 80 mikron. A cinkrétegnek folyamatosnak kell lennie az egész felszínen. Nem maradhatnak be nem borított részek, pontok vagy rozsdafoltok, savak, elfolyások vagy hamu. A horganyréteg felszíne egyenletes, puffadásoktól, hólyagoktól, hámlástól vagy felhalmozódásoktól mentes kell legyen. A horganyréteg színe csillogó ezüstöstől matt szürkéig változhat, az anyag összetételétől függően. A horganyzási hibák helyrehozatala kizárólag magas cinktartalmű speciális festék vagy spray felhasználásával végezhető.

Korrózióállóság

A tűzihorganyzással lerakódott cinkötvözet az acél és a környzet közé kialakított gáttal valamint katódos védelem létrehozásával (a cink elektrokémiai potenciálja sokkal kisebb lévén, mint a vasé, anóddá válik, miközben a vas katód lesz) védi a darabok felszínét. Köztudott, hogy a cinkréteg eta, zeta, delta, gamma, alfa alrétegekből áll. Ezek keménysége különbözik  és a korrózió egymás után támadja meg ezeket a rétegeket. Az eta réteg lévén az első, ez a tűzihorganyzás utáni első órákban korrodálódni kezd.

A korrodálódásból keletkező termékek eleinte láthatatlanok, de az idő múltával fehér színűk miatt nyilvánvalóvá válnak és mivel vízben oldódóak, lemossa őket az eső. Idővel a korrózió megtámadja a következő rétegeket, a korrodálódás sebességét tényezők sokasága befolyásolja, mint például a hatásnak való kitétel gyakorisága és időtartama, a nedvesség mértéke, a szél sebessége és iránya, a por, a nap, a környezetszennyeződés mértéke ott, ahol az illető darab található. Például ismert a tény, hogy a kéndioxid erősen elősegíti a cink korrózióját, ezért a korrózió erőssége a téli hónapokban a legnagyobb, mivel a fűtésre használt üzemanyagok nagy mennyiségű kéndioxidot szabadítanak fel.

Szállítás és raktározás

A horganyréteg megsérülésének elkerülése érdekében az anyagmozgatás textíliából készült hevederekkel történik, a horganyzott darabokat fából készült gerendákra (deszkákra) vagy gumiból (műanyagból) készült ütközőkre helyezik, elkerülve ezáltal a védő horganyréteg bármilyen módon történő megkarcolását vagy sérülését.