iulie 22, 2024

Aplicațiile zincării termice în infrastructura rutieră, feroviară și energetică

Oportunitatea publicării acestui material a fost dată de o privire concentrică de la nivel global, la nivel european, urmând să punctăm statusul actual și din viitorul imediat de la noi de acasă, din România.

Belt and Road Initiative – Wikipedia

Se investește în două mari rute de transport pentru mărfuri, rute care se află în competiție și care trasează viitoarele axe de dezvoltare.

  1. CHINA – BELT AND ROAD INITIATIVE (BRI)
    Refacerea Drumului Mătăsii
    Legătură între China și Europa prin Asia Centrală
  2. INDIA· SUA· EU· ARABIA SAUDITĂ – CORIDORUL INDIA – EUROPA PRIN ORIENTUL MIJLOCIU, CU EXTENSIE PENTRU CORIDORUL TRANS-AFRICAN (CONGO-ZAMBIA-ANGOLA)
  • Ambele rute aduc efecte benefice:
  • Acceleraează comerțul dintre Asia și Europa
  • Stimuleaza competiția
  • Echilbrează ponderea influențelor în cele două continente.

India-Middle East-Europe Economic Corridor – Wikipedia

Pentru România, situația infrasturcturii este cu atât mai importantă, pentru că ambele aceste rute parcurg și teritoriul nostru.
Dincolo de acest aspect, foarte important dealtfel, stă capacitatea de dezvoltare a României, competitivitatea economiei și eficiența transporturilor.
Iar zincarea termică este unul dintre elementele care aduce sustenabilitate felului în care construim.

Ce au în comun toate programele de finanțare actuale

  • Investițiile trebuie să se încadreze în termene și buget pe toată perioada de construcție stabilită și pe toată perioada de utilizare previzionată.
  • Investițiile trebuie să fie predictibile și ușor de monitorizat (deopotrivă în faza de execuție și de exploatare).
  • Investițiile trebuie să fie astfel concepute pentru ca pe parcursul exploatării să nu existe pierderi economice datorate opririlor pentru activitate de mentenanță.
  • Investițiile trebuie să elimine riscurile de accidente de muncă generate de activitatea de mentenanță.
  • Investițiile trebuie să fie sustenabile.
  • Investițiile trebuie să fie parte din economia circulară.

I. Infrastructura rutieră

Harta cu statusul actual și viitor pentru infrastructura rutieră:

Aplicațiile protecției anticorozivă prin zincare termică includ elemente de infrastructură rutieră.

  • Parapet de protecție
  • Balustrade
  • Stâlpi indicatori
  • Stâlpi iluminat
  • Elemente de susținere pentru panouri
  • Elemente panouri fonoabsorbante
  • Armături și grătare
  • Elemente de asamblare (șuruburi, piulițe, șaibe)

II. Infrastructură feroviară

PPT – CFR SA’S PROJECTS FOR DEVELOPING THE ROMANIAN RAILWAY INFRASTRUCTURE PowerPoint Presentation – ID:4763763 (slideserve.com)

Aplicațiile protecției anticorozivă prin zincare termică includ elemente de infrastructură rutieră.

  • Stâlpi alimentare contact
  • Pasarele
  • Stâlpi semaforizare
  • Stâlpi iluminat
  • Elemente fixare stâlpi (eclise, întinzătoare, brățări)
  • Elemente panouri fonoabsorbante
  • Armături și grătare
  • Elemente de asamblare (șuruburi, piulițe, șaibe, tirfoane)

III. Infrastructură Energetică

Aplicațiile protecției anticorozivă prin zincare termică includ elemente de infrastructură rutieră.

  • Stâlpi înaltă, medie și joasă tensiune
  • Stații de transformare
  • Stâlpi iluminat
  • Elemente fixare stâlpi (eclise, întinzătoare, brățări)
  • Elemente de asamblare (șuruburi, piulițe, șaibe, tirfoane)
  • Elemente turnuri producție de energie eoliană
  • Elemente fixare panouri pentru de producție de energie fotovoltaică

Acest material conține informații din lucrări aparținând SC Berg Banat SRL si de pe site www.bergbanat.ro

iulie 18, 2024

Conținutul caietelor de sarcini la capitolul protecție anticorozivă


Prezentul material are ca scop îmbunătățirea practicilor de completare a caietelor de sarcini la capitolul ,,protecție anticorozivă” . De multe ori datele conținute sunt fie incomplete, fie neclare, fie fac referire la versiuni ieșite din uz ale standardelor.


Se dorește ca demersul început de Asociația Națională a Zincatorilor din România (ANAZ) să fie cunoscut, pentru că reprezintă un instrument la îndemână, util tuturor entităților implicate în procesul de construcție: beneficiari (administrație publică, agenti economici sau persoane fizice private), arhitecți, proiectanți, uzinatori și montatori.

Din analiza ANAZ au rezultat câteva categorii de formulări ale capitolului ,,Protecție anticorozivă” care suportă îmbunătățiri și care în forma lor corectă (cu trimiteri la standardele de domeniu) vor duce la predictibilitatea costurilor, eliminarea riscurilor de accidente de muncă asociate întreținerii și eliminarearea opririlor operaționale (de producție și logistică în cazul halelor, respectiv de trafic în cazul infrastructurii) pentru toată perioada de viață a investiției.
Altfel spus, caietele de sarcini au ,,sarcina” de a genera:
Economie SUSTENABILĂ
Economie SIGURĂ
Economie CIRCULARĂ

I. Studiu de caz: explicitare vagă a cerinței

Ce s-a găsit:
Lipsa oricăror trimiteri la standarde actuale.
Informația face imposibilă recepționarea mai multor oferte care asigură același nivel de performanță pentru protecția anticorozivă.
Concluzii:
La final o structura din oțel va fi neconform protejată anticoroziv, va genera riscuri și costuri imposibil de previzionat.

II. Studiu de caz: lipsă de informare conformă asupra standradelor

Ce s-a găsit:
Raportare la standarde vechi, referire corectă la mediul de corozivitate (în cazul acesta este C3), dar indicarea a unei soluții neconforme cu standardele, lipsa specificării duratei de viață a investiției.
Concluzii:
DeșI aparent, pentru o persoană neavizată, conținutul caietului de sarcini pare professional întocmit, dar conduce la soluții greșite, induse involuntar (din motive de lipsă de informare corespunzătoare).

III. Studiu de caz: lipsă de informare conformă asupra standardelor

Ce s-a găsit:
Se face trimitere la standardul de zincare termică SR EN ISO 1461:2022, dar pentru pregătirea prin sablare a suprafeței, se face trimitere la un standard de vopsire în loc ca trimiterea să se facă spre standardul SR EN ISO 850-1 dedicat pregătirii suprafeței oțelului.
Concluzii:
Apare un mix de cerințe care aduce ambiguitate, iar în cazul lipsei de informații din standarde, există riscul de a confunda soluția de protecție anticorozivă aleasă și de a rezulta un produs neconform.

Exemplu de bună practică. Explicații clare, rezultate sustenabile, predictibile și sigure.

Ce s-a găsit:
Cerința este clară, se solicită ca protecția anticorozivă a tuturor elementelor de rezistență (inclusiv zincare termică a elementelor de fixare) să se realizeze prin zincare termică (imersare în baie de zinc topit). Nota noastră este că zincarea termică prin imersare este definită de standardul SR EN ISO 1461:2022.

Stadionul Sfântu Gheorghe

Acest material a fost preluat din prezentările Asociației Naționale a Zincatorilor din România

iulie 9, 2024

Berg Banat – Compatibilitate cu cerintele BIM (Building Information Modeling)

iulie 8, 2024

Pregatirea structurilor metalice pentru zincare Berg Banat – studiu de caz

iulie 3, 2024

Un iulie însorit!

iunie 18, 2024

Integrarea zincării termice în arhitectură 2

ESTETICĂ

Principiul de bază al designului proiectului din Feldbrunnen-St. Niklaus, Elveția, a fost să îmbine spațiile interioare și exterioare. Ferestrele fără rame și podelele fără sudură, creează o conexiune vizuală cu mediul natural din jur, oferind rezidenților o experiență de viață captivantă. Această alegere deliberată de design provoacă ideile tradiționale de spații de locuit.

Alegerea materialului este crucială în realizarea aspectului inspirat de natură. Panourile din oțel zincat termic sunt instalate strategic pe o substructură din aluminiu.

Oțelul zincat termic transformă acest proiect într-un reper pentru estetica armonioasă a metalului integrat în mediile naturale.

PREDICTIBILITATE

Designul acestei construcții din Ardbrae, Scoția, răspunde amplasamentului, contextului și orientării printr-o curbă subtilă care urmărește marginea drumului și o consolă care surprinde vederea spectaculoasă din vârf de deal. Intrarea în casă se face printr-o confecție din oțel zincat termic cu balustrade și jardiniere integrate.

O construcție din oțel zincat termic a fost soluția pentru a-i da acestei clădiri caracterul vast, pentru a răspunde la cerințele de nivel ale solului și pentru a reduce timpul de construcție. Pe lângă structura de bază, oțelul zincat termic a fost folosit pentru a crea detaliile marginilor acoperișului. Totul s-a asamblat la fața locului, iar după montajul structurii metalice s-a trecut la adăugarea elementelor pentru închideri și izolație. Utilizarea oțelului zincat termic a continuat cu balustradele exterioare, gard, conducte de scurgere și jardiniere.

SUSTENABILITATE

La Borda este un complex de locuințe din Barcelona și a fost distins cu Mies van der Rohe Award 2022 pentru „Arhitectură emergentă”. Este format din 28 de apartamente între 40,76 m², cu zone comune care permit amenajarea spațiului privat și public. Clădirea cu șase etaje a fost realizată ca o construcție din lemn stratificat, parterul fiind o structură din beton. Oțelul galvanizat la cald a fost utilizat într-o varietate de moduri: pentru structura portantă a arcadelor curții interioare, pentru scările de acces, pentru acoperișul de tip seră al curții interioare, pentru balcoane și ca substructură pentru elementele transparente de fațadă. Oțelul galvanizat îndeplinește cerințele de durabilitate solitate de beneficiar și aduce armonie prin alăturarea cu suprafețele din lemn.
Acest material a fost preluat din prezentările Asociației Naționale a Zincatorilor din România (ANAZ și este constituit pe baza informațiilor din revista dedicată aplicațiilor zincării termice în arhitectură HDG Magazin HDG Magazine (galvanizing.org.uk)

iunie 10, 2024

Integrarea zincării termice în arhitectură


LIKO-Vo (Republica Cehă) utilizează conceptul de „cladire vie”, care contribuie la stabilizarea termică într-un mod natural și asigură temperature confortabile chiar și în timpul verii. Acest lucru se realizează printr-un acoperiș verde, o fațadă verde, un iaz de retenție și alte tehnologii.


Pereții din interiorul sălii sunt și ei verzi. Oțelul zincat termic a fost folosit pentru scheletul halei, substructura acoperișului și componentele din oțel în zona exterioară, cum ar fi scări, balustrade și poteci. Oțelul zincat termic oferă longevitate, robustețe, și sustenabilitate, având calitatea de a putea fi reutilizat după dezmembrare și de a fi complet reciclabil.

Tottenham Riad (situat in Londra, în aria conservată arhitectural Tottenham Clyde Circus) are un atrium central, care servește drept element de legătură pentru toate spațiile de locuit, atât la etaj, cât și la parter. Această caracteristică aduce lumină natural în inima casei, o soluție în care ferestrele laterale ar fi fost nepractice din cauza proximității proprietăților învecinate. Atriumul ajută de asemenea la răcirea casei prin ventilație pasivă în zilele caniculare.

Designul integrează perfect spațiile de locuit cu peisajul din jur, asigurându-se că fiecare zonă din casă se bucură de vedere la cer sau verdeață. Pentru fațada verde orientată spre sud a fost folosit un cadru suport din oțel zincat termic. Împodobită cu bambus și cu ecrane glisante placate cu policarbonat care amintesc de serele istorice care au existat în acel spațiu. Această fațadă filtrează ușor lumina zilei, menține intimitatea și oferă umbrire solară în zilele calde de vară.

Oțelul zincat termic a fost ales pentru cadrul fațadei, în primul rând datorită durabilității și rezistenței la coroziune, aspect deosebit de important datorită irigațiilor instalate pentru plante.

LUMINĂ


Același proiect Tottenham Riad (situat in Londra, în aria conservată arhitectural Tottenham Clyde Circus).
Designul Green House se inspiră din istoria naturală și caracterul luxuriant al sitului său, prezentând o reinterpretare modernă și eficientă din punct de vedere energetic a unei sere la scară casnică.

Acesta servește ca o casă de familie care estompează diferențele dintre spațiile interioare și cele exterioare, inițiind o transformare luminoasă și vibrantă a unei zone neglijate anterior.

Oțelul zincat termic a fost ales pentru cadrul fațadei, în primul rând datorită durabilității, rezistenței la coroziune, oferind în același timp o soluție luminoasă și armonioasă cu natura.

INOVAȚIE


Goodluck Hope este un cartier nou format de-a lungul râului Tamisa, în Londra, pe istorica peninsula Leamouth. Numele Goodluck Hope își are originile în istoria acestei părți a Londrei, existând înregistrări despre nave care s-au andocat aici pentru a-și descărca mărfurile încă din 1297.

Tot oțelul folosit pentru proiect (90% fiind vizibil) a fost zincat termic și vopsit (sistem duplex). Structura de oțel care formează „Coroana” creează o caracteristică proeminentă pentru cartier și oferă o platformă cu o priveliște de o frumusețe greu descriptibilă.
Acest material a fost preluat din prezentările Asociației Naționale a Zincatorilor din România (ANAZ și este constituit pe baza informațiilor din revista dedicată aplicațiilor zincării termice în arhitectură HDG Magazin HDG Magazine (galvanizing.org.uk)

iunie 1, 2024

Un iunie inspirat

mai 21, 2024

Prezentare ANAZ Hunedoara în 17 mai 2024 la SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC STUDENȚESC HD-54-STUD

În data de 17 mai 2024 a avut loc în Hunedoara SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFIC STUDENȚESC HD-54-STUD” la care ANAZ reprezentată prin membrul său BergBanat a avut onoarea de a prezenta în sesiune plenară materialul Zincarea termică, o soluție sustenabilă și predictibilă pentru protecția anticorozivă a oțelului.

Mulțumim în mod special conducerii Facultatii de Inginerie din Hunedoara, domnilor
Conf.Dr.Ing.Ec. Gelu Ovidiu TIRIAN – Decan al FACULTĂȚII de INGINERIE HUNEDOARA
Conf.Dr.Ing. Sorin Aurel RAŢIU – Prodecan al FACULTĂȚII de INGINERIE HUNEDOARA
și comitetului de organizare, cadre universitare și studenți.

Participantii prezenți, veniți din rândul cadrelor didactice din mediul universitar, reprezentanți ai administrațiilor, ai mediul economic și studenți din nouă orașe: Facultatea din Hunedoara, Brașov, Novisad – Serbia, Oradea, Petroșani, Ploiești, Reșita, Sibiu și Timișoara.

Mesajul ANAZ, a fost ca de obicei îndreptat spre atenția cu care trebuie să decidem acțiunile noastre de astăzi, pentru bunul mers al generațiilor viitoare!

Câteva dintre concluziile lucrărilor

  1. Data de 15 Mai 2024 a fost marcată de două realizări în plan local pentru Hunedoara, câștigarea cupei României la fotbal, iar pe plan national, de avizarea CTE a primului pod cu armatură din oțel uzinat CNC zincată termic. ANAZ salută ambele realizări!
  2. Pentru ANAZ întâlnirea de la Hunedoara, a reprezentat un record de prezență a participanților.
  3. Am descoperit că există aceleași preocupări întâlnite și în alte ocazii similare, referitoare la:
    • costurile zincării termice comparativ cu alte procedee de protecție anticorozivă. Solutia oferita este utilizarea aplicației gratuite oferite de AGA (American Galvanizers Association), disponibilaă la adresa https://lccc.galvanizeit.org/ . Tutorialul utilizării acestui instrument este disponibil la cerere.
    • influența zincării termice asupra rezistenței structurilor din oțel
    • accesul studenților în vizită la unități de producție de zincare termică
    • importanța introducerii limbajului și deciziilor bazate pe standardele de domeniu
    • felul în care se realizează stratul de aliaj Fe-Zn și controlul grosimii.
  4. Utilitatea întâlnirilor comune dintre studenți, cadre didactice, administrații, mediul economic și asociațiile profesionale.
  5. Utilitatea creării platformelor comune de comunicare (site-ul ANAZ poate fi utilizat ca un astfel de instrument).

A fost un evenimet, orientat pe creșterea competențelor și integrarea armonioasă între generațiile de ingineri și tehnicieni.

Seminar „Sustenabilitate prin Zincare Termică”, Craiova 15 mai 2024

„Sustenabilitate prin Zincare Termică”

În data de 15 mai a avut loc în Craiova Seminarul „Sustenabilitate prin Zincare Termică” Organizat de Asociația Națională a Zincatorilor din România unde BergBanat a fost coorganizator.

Le mulțumim organizatorilor, partenerilor noștri care au făcut posibilă existența acestui eveniment! Le mulțumim deopotrivă tuturor participanților din mediul universitar, din mediul economic! A fost un eveniment bogat, orientat pe creșterea competențelor și integrarea armonioasă între generații diferite de ingineri și tehnicieni

A fost prezentată lucrarea:
Zincarea termică, o soluție sustenabilă și predictibilă pentru protecția anticorozivă a oțelului – ing. Virgiliu Vițan Consultant Tehnic/Lector ANAZ

Concluziile generate de dialogurile care au avut loc

  1. Zincarea termică este singura metodă de protecție anticorozivă care din punct de vedere al costului și duratei de viață fără mentenanță este total predictibilă și se raportează la perioade de viață de de minim 50 de ani.
  2. Zincarea termică elimină costurile de întreținere, costurile cu opririle de trafic sau operaționale și riscurile de accidente.
  3. Costul initial al zincării termice conform SR EN ISO 1461:2022 este comparabil cu costul vopsirii conform SR EN ISO 12944:2018 și de cele mai multe ori costul inițial al zincării termice reprezintă costul pentru toată perioada de viață a produsului.
  4. Zincarea termică nu afectează structura și proprietățile mecanice ale oțelului.
  5. Zincarea termică nu schimbă rezistența la oboseală a oțelului.
  6. Zincarea termică se comportă la foc in condiții cel putin la fel de bune ca oțelul de bază și este compatibilă cu procedeul de protecție la foc prin utilizarea vopselei intumescente.
  7. Pentru proiectele monitorizate BIM, zincarea termică este o componentă care oferă predictibilitate operațională. Sunt eliminate potențiale reparații generate de loviri pe timpul transportului și montajului, care sunt dificil de previzionat pentru oricare dintre celealte metode de protecție anticorozivă.
  8. Este necesar ca la completarea caietelor de sarcini să se utilizeze standardele adoptate de România și puse la dispoziție de ASRO.
  9. Există necesitatea apariției unui mediu lucrativ și de bună comunicare între specialiștii ASRO și departamentele tehnice ale beneficiarilor: administrații publice și agenți economici.
  10. Se simte nevoia colaborarii între asociațiile cu profil complementar pe de o parte și între acestea și autoritățile locale, județiene și naționale pe de altă parte.
  11. Există semne îmbucurătoare de creștere a prezenței zincării termice:
    • Tedința de a implementa soluții cu zincare termică pentru protecția anticorozivă a elementelor și structurilor cu destinație urbană.
    • Disponibilitatea pentru inovație (în data de 15 mai 2024 primul pod din România proiectat cu structură de armare din oțel prelucrat CNC și zincat termic, a primit avizul CTE).
  12. Există nevoia unor astfel de întâlniri care generează imbunătățirea cunoștințelor, ridică întrebări și aduce răspunsuri și soluții.